MENU

AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNE OBKLADY DLAŽBY | BEST Slovakia

<< Späť


Rozhodli ste sa pre rekonštrukciu, alebo vytvárate kúpeľňu úplne od základu?

ZVAŽUJTE, PREMÝŠĽAJTE A DOBRE VYBERAJTE.

 Zvoľte si šikovné riešenie a nápady, vďaka ktorým aj v malej kúpeľni zrealizujete svoje veľké plány.V našom seriáli Vám prinášame užitočné rady a nápady pre správny výber produktov, ktoré dodajú Vašej kúpeľni život a tak Vám splnia Vaše najtajnejšie sny o dokonalej kúpeľni. 

V minulých číslach sme Vám priniesli množstvo rád a nápadov, ako si správne vybrať sprchovací kút, vaňu, sanitárnu keramiku a vodovodné batérie. 

V dnešnom čísle Vám prinášame množstvo rád a užitočných nápadov, ktoré Vám pomôžu pri výbere správnych obkladov a dlažieb. 

4. Časť – Obklady a dlažby

Široká škála kúpeľňových obkladov a dlažieb, rôzne ceny, rôzny dizajn a rozmer nás mnohokrát dostávajú do slepej uličky pri výbere toho správneho obkladu a dlažby pre našu „Kúpeľňu snov“. Mnohokrát zvažujeme či dáme prednosť cene alebo kvalite. Uvažujeme a rozmýšľame ako si správne vybrať to najlepšie.

Keramika alebo Gres?

Tieto dva pojmy je veľmi dôležite si ujasniť ešte pred samotným výberom obkladov a dlažieb. Keramické obklady sa väčšinou vyrábajú z červenej hliny. Vypaľujú sa v peciach pri vysokých teplotách. Následne po vypálení sa ďalej upravujú. Môžu byť na povrchu s glazúrou alebo bez nej. Glazúra je sklovitý povlak, ktorý zlepšuje vlastnosti daného produktu a dodáva mu jedinečnosť po estetickej stránke. Glazúra môže byť matná alebo lesklá. V spojení s rôznou farebnosťou ponúka široké možnosti pri výbere jednotlivých obkladov a dlažieb do vašej kúpeľne.

Gres je na opracovanie oveľa náročnejší ako keramické dlažby. Je to umelý materiál, ktorý vznikol spojením drveného kameňa a kvalitných spojovacích zmesí lisovaných pri vysokej teplote. Vyznačuje sa predovšetkým svojimi vlastnosťami, ako je nízka nasiakavosť, pevnosť, oteruvzdornosť a tvrdosť. Je odolný proti mechanickému a chemickému poškodeniu.

Medzi najvýznamnejších výrobcov obkladov a dlažieb vo svete patria talianske továrne, ktoré prinášajú na trh obklady a dlažby rôznych rozmerov, tvaru a dizajnu. Ponúkajú na výber zo širokej farebnej palety odtieňov. Talianske obklady a dlažby sa vyznačujú kvalitou a dokonalým dizajnom. Každoročne udávajú smer a trendy v dizajne a vo farebných prevedeniach. Medzi najvýznamnejšie spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výrobou obkladov a dlažieb patria spoločnosti: Supergres, Alfalux a Cerdisa. 

Potrebné pojmy pri kúpe obkladov a dlažieb:

Obklady s nízkou nasiakavosťou – sa používajú na steny a podlahu v extrémne namáhaných častých priemyselných a občianskych objektoch. Pri použití v exteriéroch sa od nich vyžaduje nízka nasiakavosť, vyššia mrazuvzdornosť, tvrdosť, pevnosť a protišmyková úprava.  Obkladové výrobky so strednou nasiakavosťou sa používajú na obklady a dlažby v bytových a občianskych stavbách, v interiéri aj exteriéri. Využívajú sa v kúpeľniach, chodbách, sociálnych zariadeniach, v predajniach a pod.
Obkladové výrobky s vysokou nasiakavosťou sa uplatňujú ako obklady stien v interiéri, majú nízku pevnosť, nie sú mrazuvzdorné.
Gresy sú moderné slimkové (tenké) neglazované dlaždice. Majú vysokú rozmerovú presnosť, obrusnosť, tvrdosť a pevnosť. Sú vhodné do extrémnych a zároveň do esteticky náročných budov.
Glazované hutné dlaždice sú inovačné výrobky vhodné na obklady aj dlažby.
Mozaikové obklady a dlažby patria do kategórie strednej nasiakavosti, vyrábajú sa z malých formátov od 20 × 20 do 100 × 100 mm. Dodávajú sa vo väčších hárkoch (napríklad 500 × 300 mm ), kde sú jednotlivé prvky podlepené napríklad sieťkou

Glazúra – sklovitý povlak, ktorý zlepšuje vlastnosti obkladu a dlažby.
Inzerto – obklad s dekoratívnym prvkom

Listela – obklad v tvare pásika
Endless – listela so zrezanou kratšou stranou (pomocou nich sa vytvára „nekonečný obklad“.
Cop – listela s plastickým vzorom pletenca
Bombato – úzky pásik s hrúbkou 25-50 mm

Našu ponuku obkladov a dlažieb nájdete tu.