MENU

AKO SI VYBRAŤ SPRÁVNU SANITU | BEST Slovakia

<< Späť

Rozhodli ste sa pre rekonštrukciu, alebo vytvárate kúpeľňu úplne od základu? Tak práve pre vás je určený náš seriál, v ktorom vám prinášame rady a nápady, ako si splniť svoje sny o vašej kúpeľni snov. V minulom čísle sme vám priniesli množstvo rád, ako si správne zvoliť vaňu. V dnešnom článku sa vám pokúsime uľahčiť výber sanitárnej keramiky.

Správny výber sanity umožní vyniknúť jedinečnosti a dokonalosti vašej kúpeľne snov.

2. časť SANITÁRNA KERAMIKA (umývadlo, WC, bidet)

Umývadlo –jedinečný prvok vašej kúpeľne

Pri výbere umývadla je potrebné dbať na funkčnosť, dizajn,kvalitu a v neposlednom rade aj na cenu produktu. Pri výbere máte k dispozícii umývadlá vyrobené z porcelánu, liateho mramoru, keramické, sklenené, drevené a kameninové umývadlá. Každý z týchto materiálov skrýva v sebe určite čaro, ktoré dodáva kúpeľni jej špecifikum. Rôznosť materiálov ponúka aj rôznosť tvarov. Na výber máte zo širokej ponuky tradičných umývadiel, umývadiel so širokou odkladacou plochou, asymetrických umývadiel a nábytkových umývadiel. Okrem voľne stojacích umývadiel sa v ponuke nachádzajú aj umývadlá určené na dosku alebo umývadla na zapustenie. Pre maximálnu hygienu v kúpeľni je dôležité, aby boli umývadlá ľahko čistiteľné. K ľahšej údržbe napomáha tvar umývadla. Ideálne sú rovné umývadlá bez zbytočných záhybov. Výrobcovia keramických umývadiel ponúkajú špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá zabraňuje usadzovaniu nečistôt a tým zabezpečuje ľahšie čistenie. Významnými výrobcami sanitárnej keramiky sú spoločnosti  SANITEC, DURAVIT, LAUFEN a IDEAL STANDARD.













WC –neodmysliteľná súčasť každej kúpeľne

Pri výbere vhodnej WC misy sú veľmi dôležité dve základne veci a to konkrétne:

-         Výber správneho dizajnu a snaha o zladenie s ostatnými produktmi použitými v kúpeľni

-         Praktickosť WC

Za posledné roky sa do popredia čoraz viac dostávajú závesné WC misy a tým odsúvajú klasické WC kombi do úzadia. Trh ponúka na výber produkty rôznych tvarov a dizajnu za rozličné ceny. Závesné WC je praktickým dizajnovým doplnkom do každej kúpeľne. WC misy sa vyznačujú modernými tvarmi a možnosťami kombinácie s umývadlom rovnakého dizajnu. Umožňuje ľahkú a praktickú údržbu podlahy. Splachovacia nádržka je ukrytá pod obkladom a toaletu dopĺňa, iba štýlové tlačidlo na reguláciu splachovania. WC tlačidlá sú dodávané v rôznych farbách, materiáloch a v tvaroch.  Môžu byť umiestnené horizontálne alebo vertikálne. Správny výber WC tlačidla zabezpečuje pre domácnosť veľkú úsporu vody a to vďaka WC tlačidlám s dvojčinným splachovaním – pri každom spláchnutí si môžete zvoliť množstvo vody. Neodmysliteľnou súčasťou závesného WC je podomietkový systém. Výrobou a montážou podomietkových systémov sa zaoberá viacero firiem ako napríklad spoločnosti GEBERIT, GROHE, ALCAPLAST a LIV. Podomietkové systémy sú špeciálne nosné konštrukcie určené pre montáž závesnej toalety. Delia sa na systémy určené na zabudovanie do steny, alebo na montáž do sádkrokartonovej priečky. Výhodami takéhoto systému je možnosť regulovať si výšku montáže WC misy.


Pri väčšine WC mís je súčasťou balenia aj WC sedátko. Zároveň vám však výrobcovia ponúkajú možnosť výberu z viacerých materiálov. Na výber máte z WC sedátok z duroplastu, zo sedátok s pozvoľným sklápaním alebo sedátok s antibakteriálnou úpravou.

Bidet – netradičný doplnok kúpeľne

Tento produkt sa v našich končinách neteší takej veľkej obľube ako inde vo svete, ale aj napriek tomu vám výrobcovia sanitárnej keramiky ponúkajú možnosť dokombinovať svoju toaletu bidetom z rovnakej série. Nevyhnutným doplnkom pre každý bidet je sedátko. Maximálny komfort vám zabezpečí sedátko so zabudovanou spŕškou.